Export komkommers naar Duitsland ingestort

REGIO - De export van Nederlandse komkommers naar Duitsland is ingestort. Dat zegt een woordvoerder van het Productschap Tuinbouw. De markt is ingestort omdat komkommers in Duitsland besmet zijn met de EHEC-bacterie.
Vanwege die besmetting kopen veel Duitsers geen komkommers meer. De organisatie bekijkt nu wat de impact voor de branche is en kijkt daarbij naar de effecten op de verkoop van sla, paprika en tomaten. In het Westland worden veel komkommers, tomaten en paprika’s geteeld.
Er wordt wekelijks voor zo'n 10 miljoen euro aan komkommers, sla en tomaten van Nederland naar Duitsland geëxporteerd.

Spoedoverleg

Het ministerie van Landbouw, het Productschap Tuinbouw en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) houden maandagmiddag een spoedoverleg over besmette komkommers.
"Nederlandse komkommers mogelijke bron"

De Europese Commissie blijft volhouden dat ook een lading Nederlandse komkommers een mogelijke bron is van besmetting met de EHEC-bacterie. Een woordvoerster van het dagelijks bestuur van de Europese Unie sprak maandag over verdachte komkommers uit Spanje, Denemarken en Nederland. Het is de tweede keer dat Europese Commissie een mogelijke besmettingsbron in ons land noemt. Het Productschap Tuinbouw hoopte dat na de eerste keer de geruchten de kop zouden zijn ingedrukt, maar dat is niet gebeurd.

Controle


Bij alle komkommertelers die zijn aangesloten bij verkooporganisatie Kompany zijn monsters genomen om de komkommers te controleren op besmetting met de EHEC-bacterie. Dat heeft Kompany maandag bekendgemaakt. De uitslag van deze analyses wordt dinsdagochtend verwacht.