Instellingen

Mladic onderweg naar Den Haag

Ratko Mladic in 1993
Ratko Mladic in 1993
DEN HAAG - De van oorlogsmisdaden verdachte Bosnisch-Servische ex-generaal Ratko Mladic is per vliegtuig onderweg naar Den Haag. Dat heeft de Servische minister van Justitie bevestigd.
Servische media meldden dinsdagmiddag al dat een konvooi auto's met loeiende sirenes vanuit de rechtbank over een afgesloten weg naar het vliegveld van Belgrado reed. Mladic zou in een van die auto's hebben gezeten. Vanaf het vliegveld van Belgrado wordt hij nu naar de strafgevangenis in Scheveningen gebracht. Daar kan hij binnen enkele uren aankomen.
Waarschijnlijk komt Mladic aan op Rotterdam-The Hague Airport, 'maar dat kan ook in de lucht nog wijzigen'. Voor de Scheveningse gevangenis hebben de media zich in ieder geval weer verzameld om hem op te wachten, net als na zijn arrestatie afgelopen donderdag. De politie heeft met dranghekken een persvak ingericht.

Voorgangers

Hoe Mladic precies wordt overgebracht naar de gevangenis blijft gissen. Drie jaar geleden werd zijn politieke partner Radovan Karadzic uitgeleverd aan het Joegoslaviëtribunaal. Zijn plaats van aankomst was Rotterdam-The Hague Airport. Daar werd zijn vliegtuig een hangaar ingereden. Binnen werd Karadzic overgeplaatst in een helikopter, die hem over de gevangenismuur zette. Bij de hoofdingang van de Scheveningse gevangenis werd met geblindeerde busjes een afleidingsmanoeuvre uitgevoerd.
Ook bij de uitlevering van Joegoslavische ex-president Slobodan Milosevic in 2001 werd de buitenwereld in verwarring gebracht. Op het vliegveld van Eindhoven stegen meerdere helikopters op, terwijl Milosevic zelf via vliegbasis Volkel het land werd binnengebracht.

Aangeklaagd voor genocide

De 69-jarige Mladic wordt beschuldigd van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Hij wordt aangeklaagd voor oorlogsmisdaden bij de slag om Sarajevo en de massamoord op bijna achtduizend moslims in Srebrenica. Dat gebeurde tijdens de Bosnische oorlog (1992-1995). Mladic was daarna zestien jaar voortvluchtig, maar werd afgelopen donderdag gearresteerd.
Zijn advocaat en familie stellen dat de zwakke gezondheid van Mladic niet toelaat dat hij in Den Haag wordt berecht. Artsen verklaarden vrijdag dat hij fit genoeg is om uitgeleverd te worden.