Instellingen

Jeugd-tbs-kliniek Sassenheim 1 augustus dicht

Gevangenis
Gevangenis
TEYLINGEN - De Bascule, een kliniek in Sassenheim waar jongeren met jeugd-tbs worden behandeld, moet 1 augustus de deuren sluiten. De reden hiervoor is dat het ministerie van Veiligheid en Justitie te weinig jongeren aanmeldt, aldus een woordvoerster.
De kliniek heeft acht behandelplaatsen. Volgens de Bascule besluit het ministerie ‘ondanks alle adviezen van experts’ jongeren meer en meer in een jeugdgevangenis te plaatsen in plaats van een forensisch psychiatrische kliniek. ‘Dit gebeurt sinds er bij de jeugdgevangenissen sprake is van leegstand’, aldus zegt een woordvoerster van de Bascule.
De gevangenissen zijn volgens de Bascule onvoldoende uitgerust voor een goede behandeling van jeugdige delinquenten met zeer complexe psychiatrische problematiek. Staatssecretaris Fred Teeven ontkende dat dinsdag echter nog in de Tweede Kamer. De behandeling in jeugdgevangenissen is volgens hem de laatste jaren sterk verbeterd.

Regionale behandeling

Wat Teeven betreft kan de kliniek in Sassenheim dicht. Door de sluiting is er in Noordwest-Nederland geen behandelvoorziening meer voor deze jongeren (16 tot 25 jaar). Zij worden dan in Drenthe of Eindhoven geplaatst. Volgens de Bascule is regionale behandeling echter belangrijk is voor het betrekken van ouders en een goede nazorg.