Museumgouda koopt schilderij Weissenburch

GOUDA - Museumgouda heeft een schilderij gekocht van de schilder Jan Hendrik Weissenbruch. Het schilderij uit ongeveer 1890 is een polderlandschap met molen, landwerkers en koeien.

Volgens het museum is Weissenbruch een belangrijke schilder van plassen en polders van het groene hart in de omgeving van Gouda, Reeuwijk en Nieuwkoop. Het museum heeft het schilderij 'Molen in polderlandschap bij Noorden' kunnen kopen dankzij een particuliere gift.

Directeur Gerard de Kleijn noemt het schilderij een een schitterende aanvulling op de collectie van het museum. De Kleijn: 'Als er één kunstenaar is die geassocieerd kan worden met de Hollandse polders rond Gouda, dan is het Weissenbruch. Zoals Mesdag de schilder was van de kust, zo is Weissenbruch de schilder van de polders'.

Ereplaats

Het doek krijgt een ereplaats in het museum en er komt een feestelijke onthulling waarop alle inwoners van Gouda het topstuk gratis kunnen bezichtigen. Het schilderij zal voor het eerst te zien zijn in het Goudse museum op 14 juni.

Deel dit artikel: