Instellingen

50 miljoen schade komkommercrisis, bank schiet te hulp

Komkommerteler aan het werk
Komkommerteler aan het werk
WESTLAND - De Rabobank schiet tuinders te hulp die in de problemen zijn geraakt door de aanhoudende onduidelijkheid over de herkomst van de EHEC-bacterie. Dat heeft de bank vrijdag bekendgemaakt.
De bank wil op drie manieren helpen. Ten eerste zal de bank flexibel zijn ten aanzien van bestaande kredietlijnen, zodat die maximaal benut kunnen worden. Ook kan de looptijd van leningen worden verlengd, zodat tuinders later kunnen aflossen. Ten slotte krijgen tuinders die kampen met aantoonbare liquiditeitstekorten de beschikking over overbruggingsleningen tegen slechts 2 procent rente.
Doordat de export van komkommers, tomaten, paprika en sla vrijwel stilligt, dreigen vele honderden tuinders in ernstige financiële problemen te raken. De Rabobank is kredietleverancier van ongeveer 85 procent van de ondernemers in de voedingstuinbouw.
Schade 50 miljoen euro per week
De schade voor Nederlandse tuinders is opgelopen tot meer dan 50 miljoen euro per week. Dat zegt het Productschap Tuinbouw, die de schade eerder deze week nog schatte op 30 miljoen. 'Begin deze week gingen we uit van 30 miljoen euro, donderdag werd het 40 tot 50 miljoen en nu gaan we ervan uit dat het meer dan 50 miljoen is', aldus een woordvoerder vrijdag.
Het productschap wijst er nadrukkelijk op dat het niet alleen om geld gaat. 'We hebben het over 1400 teelbedrijven waar ruim 21.000 mensen werken en over nog eens ruim duizend handelsbedrijven en exporteurs waar 20.000 mensen werken. Dit gebeurt volledig buiten hun schuld en invloedssfeer. Die mensen worden keihard geraakt in hun broodwinning.'
Bovendien draait het allemaal om producten waar volgens het productschap beslist niks mis mee is. 'Het wordt tijd dat onze producten weer in verband worden gebracht met gezondheid en niet met ziekten.'
Groenten vernietigen
Staatssecretaris Atsma wil dat provincies coulant omgaan met verzoeken van telers om hun groenten te mogen uitrijden over de gronden. Nu de uitvoer van groenten goeddeels stilgevallen, moeten telers hun groenten vernietigen. Sommigen willen de groenten daarom uitrijden over hun grondgebied. Hiervoor is een ontheffing nodig omdat het juridisch wordt gezien als het storten van afvalstoffen. Atsma riep provincies op zich ruimhartig op te stellen. Volgens hem is het risico voor het milieu te verwaarlozen.