Verzetsvrouw (96) mag herdenkingskruis houden

Moord-Gulje
Moord-Gulje
LEIDEN - De 96-jarige vrouw uit Rotterdam die woensdag de moord op de Leidse ingenieur Guljé bekende, raakt haar verzetsherdenkingskruis niet kwijt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt zonder veroordeling geen gronden te hebben om haar het kruis af te nemen.
Ook lijkt zij het in de toekomst niet kwijt te raken, want het Openbaar Ministerie heeft al laten weten niets met de zaak te doen om deze verjaard is.
De vrouw heeft in 1946 de Leidse ingenieur Felix Guljé neergeschoten in de deuropening van zijn huis. De Rotterdamse vrouw was tijdens de oorlog actief in het verzet en heeft Guljé  vermoord omdat hij met de Duitsers zou hebben gecollaboreerd.

Raadsel

Voor de familie van Guljé is de moord altijd een raadsel gebleven. Vooral de oudste zoon is zijn leven lang op zoek geweest naar de waarheid achter de moord op zijn vader. Hij is twee jaar geleden overleden, en heeft de oplossing van de moord op zijn vader niet mee kunnen maken.
De autoriteiten hielden er destijds rekening mee dat iemand uit het voormalige verzet Guljé had omgebracht. De familie heeft veel vraagtekens gehad over de aanpak van politie en justitie.