Museum Boerhaave overweegt juridische stappen

LEIDEN - Museum Boerhaave overweegt juridische stappen tegen staatssecretaris Zijlstra van Cultuur. Vrijdag maakte de bewindsman bekend dat het Leidse museum vanaf 2013 mogelijk subsidie misloopt, omdat het niet voldoet aan de norm eigen inkomsten.
De staatssecretaris wil dat de eigen inkomsten van het enige Nederlandse museum met een geneeskundige collectie vanaf 2010 minimaal 17,5 procent van de rijksbijdrage bedraagt.
Maar volgens het museum is die eis onacceptabel, omdat deze norm pas zou ingaan vanaf 2012: "Het voorstel van Zijlstra komt neer op een verandering van de spelregels tijdens de wedstrijd. Een dergelijk voornemen is formeel juridisch zeer aanvechtbaar, wat Museum Boerhaave dan ook, indien nodig, zal doen."
Directeur Dirk van Delft rekent op een verstandige en correcte behandeling door de staatssecretaris. Ook omdat Museum Boerhaave momenteel de sterkste groeier is onder de rijksmusea: "Het museum haalt volgens plan zeker in 2012 de norm 'eigen inkomsten' die met het ministerie is afgesproken. Wellicht lukt dit al dit jaar."