HGC wint Europa Cup

HGC gaat verder met nieuwe trainer
HGC gaat verder met nieuwe trainer
WASSENAAR - De mannenploeg van de Wassenaarse hockeyclub HGC heeft zondag voor eigen publiek een grote stunt uitgehaald in de Euro Hockey League. De nummer negen (!) van de Nederlandse hoofdklasse veroverde tot ieders verrassing de titel in het belangrijkste Europese toernooi voor clubteams.
Het team van de 38-jarige Canadese captain Rob Short versloeg in de finale het Spaanse Club de Campo met 1-0. Het beslissende doelpunt kwam op naam van Timmo Kranstauber, die in de 61e minuut scoorde uit een strafbal. Voor de hockeyers van HGC was het de tweede triomf op het hoogste niveau in Europa. In 1997 won de club de toenmalige Europa Cup 1.
HGC had zich zaterdag al knap geplaatst voor de finale van de EHL. De thuisploeg, die tijdens de eerste editie van de EHL in seizoen 2007-2008 de finale verloor van het Duitse UHC Hamburg, was met 3-0 te sterk voor Oranje Zwart. In dat duel scoorde Kranstauber twee keer. Club de Campo won in de halve eindstrijd met dezelfde cijfers van het Engelse Reading.
Openingstreffer
De angst om te verliezen overheerste aan beide kanten in het eerste deel van de finale. Zowel HGC als Club de Campo hield veel spelers achter de bal en bouwde in een laag tempo op. Mede daardoor deden zich in het eerste en tweede kwart voor beide doelen nauwelijks opwindende momenten voor.
Na de lange rust kwam er vooral dankzij de thuisploeg iets meer leven in het teleurstellende duel. In de 39e minuut keurde de arbitrage een doelpunt van de Argentijnse HGC-speler Rodrigo Villa af wegens vermeend gevaarlijk spel. Kort daarna was Seve van Ass, de zoon van bondscoach Paul van Ass, dicht bij de openingstreffer. Zijn fraaie backhandschot verdween net voorlangs.
Strafcorner
HGC dwong na een uur dan toch eindelijk de eerste strafcorner af. De keiharde inzet van Kranstauber werd door een Spaanse verdediger op de doellijn gekeerd met zijn arm. Uit de terechte strafbal kwam de kopman van HGC wel tot scoren, 1-0.
In de slotfase hield de jonge doelman Sam van der Ven zijn ploeg overeind. De opvolger van de onvolprezen Guus Vogels redde onder meer fraai op een gevaarlijke doelpoging van de Nederlandse spits Eric-Jan Iding, die tien seizoenen voor uitgerekend HGC speelde.