Instellingen

Den Haag krijgt één type stadswacht

Parkeerwacht schrijft boete uit
Parkeerwacht schrijft boete uit
DEN HAAG - Den Haag krijgt één type stadswacht die bonnen gaat uitschrijven voor overtredingen zoals foutparkeren of het op straat gooien van afval.
Nu zijn er nog verschillende soorten handhavers in de stad waaronder parkeerwachten, toezichthouders en marktcontroleurs. Door deze versnippering blijven volgens de Haagse wethouder Dekker te veel overtredingen onbestraft. Daarom moeten de handhavers getraind worden om alle overtredingen te bekeuren en krijgen ze een herkenbaar uniform. Ze worden aangestuurd door de politie.
Bovendien wil Dekker dat de stadswachten ook buiten kantooruren de straat op gaan en dat ze meer boetes uitschrijven. Hierdoor moet het aantal klachten van Hagenaars over onder meer hondenpoep, zwerfvuil en foutparkeerders teruglopen van 40 naar 30 procent.
De stadswachten worden allemaal buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) waardoor ze de bevoegdheid hebben om te bekeuren. Een wapen mogen zij niet dragen maar Dekker onderzoekt de mogelijkheid tot het dragen van handboeien. Binnen drie jaar moeten alle nieuwe stadswachten in de stad aan het werk zijn.