Instellingen

Gemengde gevoelens bij viering 1e lustrum The Hague Festivals (weblog)

Klassieke muziek onder het genot van een biertje en een bitterbal
Klassieke muziek onder het genot van een biertje en een bitterbal
DEN HAAG - The Hague Festivals viert deze zomer het eerste lustrum. Maar tot deze week was er weinig aanleiding voor een feestje. Het ‘special concert’ van The Hague Jazz met Duran Duran werd uitgesteld vanwege stemproblemen van zanger Simon Le Bon. En behalve de openingsact kwam ook nog het hoofdpodium te vervallen. Om het gras te sparen, aldus een officiële verklaring.Door Rob Vlastuin
De afgelasting van Beatstad eind augustus was natuurlijk al een teken aan de wand. Er zijn te veel spelers die in dezelfde vijver vissen. En sponsors houden de hand op de knip. Door de cultuurbezuinigingen wordt het ook voor de festivals er niet bepaald makkelijker op. De moeizame start van de 5e editie van The Hague Festivals onderstreept dat alvast.
Dat het ook anders kan bewijst Festival Classique dat afgelopen dinsdagavond is begonnen. Geen grote namen, maar wel een ijzersterk huismerk. Verrassende optredens (voor bijvoorbeeld baby’s, kleuters, zwangere vrouwen) op verrassende lokaties (kapper, kroeg, gevangenis). Het startschot voor het klassieke muziekfestival werd gegeven in café De Supermarkt. Onder het genot van een biertje of een glas wijn luisteren naar het Noorse muziekgezelschap Barokksoloniste. Er wordt gelachen, gedanst en mee geschreeuwd. Je hoeft geen groot liefhebber te zijn om de charme hiervan in te zien.

Goodwill

The Hague Festivals is ruim een week op streek, als ik afgelopen zondag het eerste festivalgevoel krijg. Samen met mijn vrouw en kinderen loop ik over het Lange Voorhout. Het zal ongetwijfeld hebben meegespeeld dat het zonnetje scheen, maar de belangstelling voor de beeldententoonstelling ‘Den Haag Onder De Hemel’ is groot. De Chinese beelden mogen op veel bijval rekenen.
Dat gaat niet op voor The Hague Jazz, dat in aanloop naar dit weekend juist de nodige goodwill heeft verspeeld. De berichtgeving over vermeende wanbetalingen en eerder genoemde problemen met Duran Duran en hoofdpodium zijn daar natuurlijk debet aan. Maar ook het uitwijken naar het stadion van ADO Den Haag roept vragen op. De organisatie laat zich voorstaan op trefwoorden als gezellig en kleinschalig.

Uitstraling

Het is dan even schrikken als je voor 2 euro 'onbeperkt' naar de toilet kunt in de catacomben van het Kyocera-stadion. Ook het tentencomplex op het parkeerterrein straalt alles behalve kleinschaligheid en gezelligheid uit. Uitgerekend de stijlvolle Grace Jones verzorgt hier woensdagavond het galaconcert. Vanwege de problemen met de grasmat is haar concert uitgeweken naar de grootste tent van het jazzfestival. Ondanks het naambordje ‘Chez Ella’ (een verwijzing naar Ella Fitzgerald) heeft het alles behalve de uitstraling van een gala.
Gelukkig trekt Grace Jones zich daar weinig van aan. Vanaf het eerste nummer windt de vitale zangeres het publiek om haar vingers. Bijna twee uur lang verzorgt de 63-jarige diva een show waar menig collega een punt aan kan zuigen. Het festivalgevoel is in één klap weer helemaal terug. Zo verzorgt soullegende Bobby Womack vanavond een gratis optreden op de Grote Markt in Den Haag, wat u eigenlijk niet kan missen. En niet getreurd als u Grace Jones heeft gemist. Zij is vrijdagavond opnieuw van de partij op The Hague Jazz. Mocht u nog twijfelen, ik zeg: 'DOEN!'