Scheepswrakken Noordzee beschikbaar voor adoptie

Het schip van de Expeditie Doggersbank
Het schip van de Expeditie Doggersbank
DEN HAAG - Het scheepswrak van de Adder voor de kust van Scheveningen wordt maandag ontdaan van netten. Het schip wordt daarmee symbolisch het eerste geadopteerde wrak in de Noordzee. En dat moet in de toekomst vaker gaan gebeuren.
Scheepswrakken vervullen volgens de belangenvereniging Kust & Zee een belangrijke exologische rol, onder meer als kraamkamers voor vissen. Over de aanwezige fauna is nog weinig bekend. Daarom worden de komende maanden diverse wrakken in de gaten gehouden. De informatie wordt gebruikt om een beschermingsplan te maken voor de wrakken.
Kust & Zee hoopt dat mensen dan al voor het eind van dit jaar scheepswrakken kunnen adopteren. Hoe dat in zijn werk gaat, kon de vereniging nog niet zeggen. 'Dat zijn we nog aan het uitwerken.'
De actie is een initiatief van betrokken duik-, hengelsport- en natuurorganisaties.

Vlag op de Adder

De Adder was een gepantserd schip van de Koninklijke Marine, dat in 1882 zonk. Het ligt nu op een diepte van 21 meter en is straks dus het eerste symbolisch geadopteerde scheepswrak. Na de schoonmaakactie planten de duikers een vlag op het wrak.
De afgelopen week werd al informatie verzameld over wrakken bij de Doggersbank, het uiterste puntje van het Nederlandse deel van de Noordzee. Daar werd een expeditie naartoe geleid met gerenommeerde marinebiologen, fotografen en onderwaterfilmers. De expeditieleden hebben een aantal soorten aangetroffen, die voorheen nog nooit op Nederlandse bodem zijn gesignaleerd. Verdere details van de expeditie worden maandag bekendgemaakt.