Instellingen

Den Haag haalt Europese norm luchtkwaliteit niet

DEN HAAG - Met het huidige beleid lukt het Den Haag niet om overal in de stad in 2015 te voldoen aan de Europese normen voor stikstofdioxide. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor de volksgezondheid.
Dat stelt de Rekenkamer in Den Haag in een onderzoek naar de effecten van het gemeentelijk beleid op de luchtkwaliteit. Er zijn drie knelpunten in de stad. Dat zijn de Koningstunnel, de Neherkade en de Raamweg. De norm voor fijnstof wordt in Den Haag wel gehaald, maar toch kunnen er gezondheidsrisico’s ontstaan.
Volgens de Rekenkamer  richt het gemeentebestuur zich voornamelijk op het behalen van de Europese normen terwijl het ook zelf doelen kan stellen. Den Haag zou meer eigen keuzes moeten maken op het gebied van de volksgezondheid in de stad. Zo kan het bestuur er bijvoorbeeld voor kiezen om de concentraties laag te houden rondom scholen.
Het Verkeerscirculatieplan (VCP) dat in de binnenstad is ingevoerd om de luchtkwaliteit te verbeteren, ziet de Rekenkamer als een positieve ontwikkeling. Uit eerste metingen zou blijken dat de luchtkwaliteit op de Veerkades zijn verbeterd, maar een definitief resultaat is nog niet te geven.
Haagse collegeraad
Het college van burgemeester en wethouders ontkent dat het zich onvoldoende richt op de volksgezondheid van de burgers. Ook verwacht het college in 2015 wel aan de Europese normen voor stikstofdioxide te voldoen.  
Groenlinks in Den Haag vindt dat het college het rapport van de Rekenkamer niet mag negeren. 'GroenLinks vindt het zeer verontrustend dat het college het onderzoek van de Rekenkamer niet serieus neemt. Dit college zou zich de gezondheid van de Hagenaars meer moeten aantrekken' aldus Raadslid Arjen Kapteijns.