Hagenaren krijgen meer te zeggen bij woningbouw

Het Plein in Den Haag
Het Plein in Den Haag
DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat bewoners meer ruimte geven voor hun eigen woonwensen. Dit moet de woningbouw in de stad stimuleren nu projectontwikkelaars door de recessie veel minder bouwen.
Zo wil wethouder Norder op een aantal plekken in de stad Hagenaars de mogelijkheid geven om zelf hun woning te ontwerpen en te bouwen. Ook vraagt de gemeente aan bewoners of ondernemers om met ideeën te komen voor de tijdelijke invulling van braakliggend terrein nu deze door de crisis langer leeg blijven.
Norder denkt aan restaurants, werkruimten voor startende ondernemers of stadsparken. Hij verwacht hierdoor jaarlijks honderd extra woningen te kunnen bouwen in de stad. Volgens Norder blijkt nu er een kredietcrisis is dat gemeenten de afgelopen jaren te zeer afhankelijk zijn geweest van projectontwikkelaars.
Nu zij in de financiële problemen komen, stagneert de woningbouw in grote delen van de stad. Daarom moet er een nieuwe visie op bouwen in de stad komen, vindt Norder waarbij hij kiest voor een grotere rol voor bewoners. Hij denkt dat ook na de recessie de gemeente niet zal terugvallen op projectontwikkelaars.