Sluiting Haagse wijkbibliotheken definitief

DEN HAAG - De sluiting van zes wijkbibliotheken in Den Haag gaat door. De collegepartijen PvdA, VVD, D66 en CDA stemden donderdagavond tijdens de raadsvergadering voor het voorstel om de filialen te sluiten om zo twee miljoen euro te bezuinigen.
Het gaat om de bibliotheken in de Schilderswijk, Spoorwijk, Benoordenhout, Statenkwartier/Duinoord, Bouwlust en Moerwijk. De gehele oppositie is tegen en vreest dat hierdoor kennis verloren gaat en kinderen leerachterstanden krijgen.
Maar volgens wethouder Van Engelshoven komen er voor de bibliotheken die dicht moeten alternatieve voorzieningen in bijvoorbeeld scholen. Ook garandeert ze dat elke Hagenaar binnen een straal van twee kilometer een bieb heeft.

Subsidieverstrekking

Tijdens dezelfde vergadering besliste een meerderheid van de gemeenteraad dat de manier waarop bewonersorganisaties subsidie krijgen gaat veranderen. De komende jaren zal de hoogte van de subsidie steeds meer bepaald worden door het aantal en de aard van de activiteiten die de bewonersorganisaties hebben.
Daar zijn de bewonersorganisaties woedend over omdat zij meer zeggenschap willen houden over hun budget en dit niet willen overlaten aan de gemeente. Tijdens de raadsvergadering leverden de voorzitters van twintig bewonersorganisaties daarom hun hamer in.