Links Den Haag kritisch over ME optreden bij demonstraties

DEN HAAG - Vier linkse partijen in de Haagse gemeenteraad zetten vraagtekens bij politie-optredens en de inzet van de mobiele eenheid tijdens grote demonstraties in de hofstad.

Dat stellen de Haagse Stadspartij, de SP, GroenLinks en collegepartij PvdA dinsdag in schriftelijke vragen aan burgemeester Jozias van Aartsen. De directe aanleiding voor de vragen is het ingrijpen van de ME bij de protesten tegen de cultuurbezuinigingen vorige week.

Bij ongeregeldheden rond het gebouw van de Tweede Kamer werd hard opgetreden tegen rumoerige demonstranten.Eerder kwam het onderwerp ook al ter sprake na ingrijpen van politie en ME bij protesten van studenten tegen het kabinetsbeleid.

'Onevenredig hard optreden'
   
De vier partijen willen van de burgemeester weten op basis waarvan is besloten de ME in te zetten om de protesten te beëindigen. 'Dit mag alleen onder strikte voorwaarden'', stelt fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij.

'Bovendien wijzen verslagen van ooggetuigen op een allesbehalve kalme operatie. Er is onevenredig hard opgetreden door de ME, er zijn mensen geïntimideerd en uitgescholden. Wij vragen ons oprecht af waarom de ME niet in staat is dit soort demonstraties zonder geweld in goede banen te leiden.'
   
De woordvoerder van Van Aartsen liet weten dat de burgemeester de vraag op korte termijn zal beantwoorden.

Deel dit artikel: