Alphen: 'Tristan van der Vlis werkte alleen'

ALPHEN AAN DEN RIJN - Tristan van der Vlis werkte niet samen met derden. Dat blijkt uit het politieonderzoek naar de schietpartij op 9 april in winkelcentrum de Ridderhof, waarbij zes mensen om het leven zijn gekomen. Het ging om een voorbereide eenmansactie.
Dat maakte de politie maandagmorgen bekend tijdens de persconferentie over de schietpartij.
Er is gebleken dat Van der Vlis een fascinatie had voor vergelijkbare incidenten zoals de schietpartij op de Columbine Highschool in de Amerikaanse staat Michigan in 1999. Verder heeft hij kort voor het drama een semi-automatisch geweer, meerdere magazijnen en een kogelvrij vest aangeschaft. De actie was niet tegen bepaalde personen gericht.
Van der Vlis leed aan schizofrenie, zeer waarschijnlijk was deze ziekte doorslaggevend bij de schietpartij. Hij heeft in 2008 twee zelfmoordpogingen gedaan.
Verdachte geen familie
De verdachte die is gehoord over de schietpartij, is geen familie van Tristan van der Vlis. Dat heeft hoofdofficier van justitie Kitty Nooy gezegd. Na zorgvuldig beraad heeft het Openbaar Ministerie besloten deze persoon te vervolgen. Het onderzoek in deze zaak loopt nog.
De ouders van Van der Vlis zijn nooit als verdachte beschouwd. Rond 2001 zagen zijn ouders de eerste tekenen van schizofrenie bij hun zoon, aldus justitie.