Politie Haaglanden scherper op wapenvergunningen

Wapens op een tafel
Wapens op een tafel
DEN HAAG - Politie Haaglanden heeft het sinds het schietdrama in Alphen aan den Rijn van 9 april twee wapenvergunningen ingetrokken. De reden hiervoor was de psychische gesteldheid van de twee vergunninghouders, nadat de politie meldingen had gekregen.
Dit stelt Politie Haaglanden in een reactie op navraag van Omroep West. In de regio Haaglanden hebben 1707 mensen een of meer wapenvergunningen. Samen hebben zij 6281 vuurwapens. Per 1 juli 2011 zijn er bijna 1300 vergunningen verstrekt of verlengd. In 2010 heeft de politie negentien wapenvergunningen ingetrokken: zeventien aanvragen zijn ‘om uiteenlopende redenen’ geweigerd.
Een woordvoerder van het korps stelt dat de politie al sinds 1 april, dus ruim een week voor het Alphense schietdrama, extra screent op legaal wapenbezit in de regio. Dit gebeurt met een systeem dat landelijk in alle politieregistratiesystemen kan zoeken. Verder is het toezicht op meldingen van vermeende psychische problemen van mensen met een wapenvergunning sinds 9 april verscherpt, aldus de woordvoerder.