Vijftien jaar voor moord gebedsgenezer

Justitie vrouwe justitia
Justitie vrouwe justitia
DEN HAAG - In hoger beroep is een man uit Den Haag veroordeeld tot 15 jaar cel voor het medeplegen van moord. Volgens het hof heeft de verdachte in 2005 samen met zijn ex-vrouw een Surinaamse gebedsgenezer met voorbedachten rade van het leven beroofd.
De man en zijn ex hebben de moord 'op uiterst gewelddadige en mensonterende wijze' uitgevoerd. De gebedsgenezer is geschopt, met een gordijnroede geslagen en in zijn been gestoken. Ook propten de daders een onderbroek in zijn mond en boeiden ze hem met handboeien. Bij zo'n gewelddadige moord past volgens het hof alleen een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf.
De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie eerder deze maand. Het hof hecht geen waarde aan het verweer van de man dat hij uit noodweer handelde, omdat het slachtoffer zijn ex zou hebben proberen aan te randen.
De rechtbank in Den Haag legde de man in eerste instantie twaalf jaar cel op, in hoger beroep werden dat er tien. Maar de hoge raad vernietigde die uitspraak, omdat het hof de uitspraak niet goed had gemotiveerd. De hoge raad verwees de zaak terug naar het gerechtshof voor een nieuwe behandeling.