Korpschef: 'Geen wapens meer voor burgers'

Jan Stikvoort
Jan Stikvoort
ALPHEN AAN DEN RIJN - Korpschef van Politie Hollands Midden Jan Stikvoort zou het liefst zien dat burgers helemaal niet meer over wapens beschikken. Dat zegt hij in een interview met de Volkskrant van zaterdag.
‘Ik vind dat er überhaupt geen wapens onder burgers zouden moeten zijn’, zegt hij in de krant. ‘Wat mij betreft: alle wapens het land uit.’ Ook pleit hij voor een wet waarin wordt geregeld dat wapens en munitie gescheiden worden bewaard. Munitie zou bijvoorbeeld door een schietvereniging moeten worden bewaard.
Tristan van der Vlis, die begin april zes mensen doodschoot in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn, kreeg in 2008 een wapenvergunning. Stikvoort was als korpschef hoofdverantwoordelijk voor het verstrekken van een wapenvergunning; zijn handtekening stond erop. Stikvoort erkent dat de politie bij het beoordelen van de vergunningsaanvraag fouten heeft gemaakt. Maar hij vindt dat hij persoonlijk niet nalatig is geweest.

Begrip voor woede

Hij heeft daarom ook nooit gedacht dat hij vanwege de gebeurtenissen had moeten opstappen. ‘Wel vroeg ik mij op de dag van de schietpartij af of ik ergens iets had laten liggen. Maar ik ben tot de overtuiging gekomen – en daarin word ik bevestigd door de uitkomsten van het rijksrechercheonderzoek – dat ik alles heb gedaan wat je van een korpschef mag verwachten.’
Stikvoort zegt verder begrip te hebben voor de woede over het feit dat Tristan van der Vlis ondanks zijn psychische problemen een wapenvergunning kon krijgen. ‘Maar het gaat mij te ver een direct verband te leggen tussen de vergunning en de schietpartij, maar natuurlijk begrijp ik dat slachtoffers en nabestaanden dat wel steeds doen. Dat is de waarheid voor hen.’

Nieuw onderzoek NFI

De korpschef erkent dat cruciale informatie over Tristan waarschijnlijk niet bij de betreffende medewerkers is aangekomen, of mogelijk over het hoofd is gezien. Vrijdag werd bekend dat het Nederlands Forensisch Instituut alsnog gaat proberen om het verloren gewaande bestand met informatie terug te vinden.
Het NFI is volgens het OM de meest geschikte partij om nog een poging te wagen, omdat het een afdeling heeft die is gespecialiseerd in het terughalen van gegevens. Het NFI krijgt toegang tot alle computersystemen van de politie Hollands Midden.