Suriname roept diplomaat terug

Vlag van Suriname
Vlag van Suriname
DEN HAAG - Suriname heeft zijn tijdelijke zaakgelastigde in Nederland, David Abiamofo, teruggeroepen voor overleg. Hij is zondag in Paramaribo aangekomen.
Suriname is er niet over te spreken dat de woning van Abiamofo in Den Haag op 16 juli is doorzocht door de politie Haaglanden. Dit gebeurde op basis van een internationaal opsporingsbevel van Italië, voor een onderzoek naar drugscriminelen. De woning die de diplomaat gehuurd heeft, staat op naam van de zus van een verdachte in dat onderzoek. De politie zei niet te hebben geweten dat de woning van de tijdelijke zaakgelastigde was.
Minister Winston Lackin (Buitenlandse Zaken) zei maandag dat hij behoefte heeft aan overleg met de diplomaat Nederland heeft intussen naast mondelinge ook schriftelijke excuses aangeboden aan Suriname.
Schending van regels
Lackin spreekt over een ernstige schending van de diplomatieke regels, omdat de diplomaat zich vanaf het begin zou hebben gelegitimeerd. Hij moest op de bank liggen in bijzijn van zijn vrouw en kinderen, terwijl het huis werd doorzocht. De minister zegt dat alle namen en adressen van diplomaten bekend zijn bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij vindt dat hier een blunder is begaan.
Suriname heeft vrijdag een nota gestuurd naar de Verenigde Naties over de gebeurtenissen. ‘Voor ons is het belangrijk om deze kwestie te rapporteren aan de Verenigde Naties. Nederland moet begrijpen dat dit niet kan en wij willen dat er een veroordeling komt. Nederland vindt het lastig om internationaal een berisping te krijgen’, aldus Lackin, die overtuigd is van zijn gelijk.
'Kwade trouw'
De Surinaamse regering weet zich ondersteund door de coalitie- én de oppositiepartijen. Het parlement in Paramaribo reageerde afgelopen week fel op het diplomatieke incident. Er wordt uitgegaan van ‘kwade trouw’ van de kant van Nederland. De regering is gevraagd om stappen te ondernemen. ‘Het terugroepen van de diplomaat voor overleg moet ook een teken voor Nederland zijn dat wij niet lichtvaardig over deze zaak gaan’, zei Lackin.