'Veel bruggen in slechte staat'

Kruithuisbrug
Kruithuisbrug
REGIO - Enkele duizenden bruggen in Nederland zijn er bijzonder slecht aan toe. Dat schrijft dagblad De Pers maandag. Het zou gaan om een op de vijf bruggen.
In het artikel wordt onder meer de gemeente Boskoop genoemd als plaats die slecht scoort in een onderzoek van de VROM-inspectie. Ook de Valckslootlaanbrug in Hillegom wordt specifiek genoemd. Daar is onderzoek naar gedaan; een deskundige denkt dat er plaatselijk nog maar tien procent van de originele wapening intact.
De VROM-inspectie zei maandag in een reactie dat gemeentes en provincies zelf aan zet zijn om de controle van hun bruggen en viaducten aan te scherpen. De inspectie publiceerde het onderzoek in 2009. Hieruit bleek dat de controle en het onderhoud rammelden. Vaak bleef het bij een onderzoek met het blote oog, concludeerde de inspectie toen. Nieuw onderzoek zit niet in de pijplijn, aldus een woordvoerster van de inspectie.

Veiligheidsrisico's

Naar schatting kleven aan 8000 van de 40.000 bruggen en viaducten veiligheidheidsrisico's. De bruggen en viaducten hebben last van onder meer scheurvorming, verroeste wapening en houtrot in de palen. Vaak is onbekend hoe lang een brug nog mee kan, omdat oorspronkelijke constructietekeningen regelmatig zoek blijken, aldus De Pers.
De krant heeft voor het artikel een beroep gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur. Het resultaat was een namenlijst van 65 gemeentes die een onvoldoende scoren op de veiligheid, en vijf onderzoeksrapporten, gemaakt in opdracht van de inspectie. Van de vijf gecheckte bruggen bleken er drie onvoldoende veilig voor vrachtverkeer. Een ervan moest zelfs acuut worden gesloten.