Rotterdam staat opnieuw in brand (weblog)

Koude grond
Koude grond
DEN HAAG - Rotterdam, 3 oktober 2015. De skyline van de havenstad staat in lichterlaaie. Volgens de laatste berichten woeden er meer dan vierhonderd branden. Een burgeroorlog is uitgebroken tussen autochtonen en allochtonen. De bevolking heeft het heft ini eigen handen genomen. Politiek Den Haag heeft het leger ingezet, maar kijkt machteloos toe hoe de stad wordt platgebrand.Door Rob Vlastuin
Het begin van de verontrustende roman 'Koude Grond' doet meteen denken aan de rellen in Londen van de afgelopen dagen. Het debuut van de Leidse schrijver en TV West-collega Mischa van Vlier is als geheel trouwens akelig actueel. Wikileaks, de revoluties in Noord-Afrika, Tristan van der Vlis, het News Of The World-schandaal en ja, zelfs Anders Behring Breivik, komen voorbij.
Aanstichter van de Rotterdamse rellen is een anoniem inwoner. In het dagelijkse leven leeft hij een onopvallend bestaan, maar voor de rest van de wereld maakt hij snel naam als De Eigen Rechter. Zeg maar een moderne, Nederlandse versie van Superman. Hoewel, zijn werkwijze roept ook tegenstand op. Een vergelijking met de seriemoordenaar Dexter van de gelijknamige tv-serie ligt misschien meer voor de hand. Zelfs een verwijzing naar de eerdergenoemde Breivik ligt op de loer. Maar waar de Noor er niet in slaagde een revolutie te ontketenen in eigen land, lukt dat De Eigen Rechter in Rotterdam wel.

Vreemdelingenhaat

In Nederland is het dan al 15 jaar onrustig onder de bevolking: criminaliteit, vreemdelingenhaat, de roep om een harde hand. De hoofdpersoon leeft in de veronderstelling dat deze problematiek niet in verhouding staat tot de landen waar hij heeft gewerkt: Afghanistan, Irak, Libië. Totdat hij zelf in korte tijd geconfronteerd wordt met een paar gewelddadige incidenten in zijn geboortestad. Op dat moment vallen de schellen van zijn ogen.
Hoe heeft het zover kunnen komen? In een vlijmscherpe analyse geeft De Eigen Rechter iedereen er van langs. Niet alleen de politiek (links én rechts), maar ook de media, het klootjesvolk, de allochtonen, de bankiers, de multinationals, noem maar op. Nederland anno 2015 wordt geregeerd door angst en lafheid. En dus zit er maar één ding op: het heft in eigen handen nemen.

Pageturner

Het spreekt voor zich dat de missie van De Eigen Rechter vreselijk uit de hand loopt. Zeg maar gerust: ontspoort. Gelukkig geldt dat niet voor het verhaal zelf. Integendeel. ‘Koude Grond’ is een regelrechte pageturner. Het is soms misschien naadje, maar Mischa van Vlier schiet nergens uit de bocht. Het verhaal heeft verrassende plots, is politiek alles behalve correct, vlot geschreven – ook met veel gevoel voor humor - én vooral spraakmakend.
Vooraf had ik overigens twijfels. Je begeeft je op glad ijs als je het werk van een directe collega beoordeelt. Je kan het dan eigenlijk nooit goed doen. Want wat zeg je als het tegenvalt? En als je het wel goed vindt, dan loop je het risico dat je mening niet als objectief wordt beschouwd. Bij het omslaan van de laatste bladzijde haalde ik opgelucht adem toen geen van beide het geval bleek te zijn. ‘Koude Grond’ is beter dan de Nederlandse bestseller ‘Het Diner’, om maar eens wat te noemen. Het zou mij niet verbazen als deze debuutroman in december bovenaan de lijst van best verkochte boeken prijkt.
Koude Grond van Mischa van Vlier verschijnt bij Meulenhoff en ligt vanaf 31 augustus in de boekhandel.