Kinderopvangcentra blij met verscherpt toezicht

DEN HAAG - Het verscherpte toezicht dat de gemeente Den Haag vanaf september gaat toepassen is goed ontvangen bij de kinderopvangcentra in de stad.
Medewerkers die geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen moeten bijvoorbeeld direct stoppen met werken tot de verklaring er is. Directeur Koek van Zo Kinderopvang & Bso verwacht dat hierdoor de kwaliteit van de Haagse kinderopvang verder verbetert. Ook is het goed voor het vertrouwen van ouders in de kinderopvang.

Investeren in toezichthouders

Wel wijst Koek erop dat de gemeente niet alleen strenger moet handhaven, maar ook moet investeren in het verbeteren van de kwaliteit van de toezichthouders. Volgens haar hebben sommige huidige toezichthouders niet de kennis in huis om te oordelen over de centra.
Directeur Van Optrog van kinderopvangorganisatie 2Samen ziet het aangescherpte toezicht ook met vertrouwen tegemoet. Hij zegt dat Den Haag al streng let op de kinderopvang waardoor de meeste centra in de stad zich al aan de regels houden.

Politiek

Ook D66 en Pvda in Den Haag zijn blij met de aangepaste regelgeving. ‘Met kinderen moet je geen risico’s nemen. Kinderen verdienen niets minder dan de zekerheid van een veilige omgeving’, aldus D66-raadslid Kim Waanders.
Saskia Mulder, raadslid van de Pvda: ‘Gebleken was dat van de 233 reguliere inspecties in 2010 maar liefst 136 instellingen in overtreding waren. Dat betekende dat ook veroordeelde pedofielen alle kansen hadden om opnieuw met kinderen te kunnen werken. Die kansen zijn vanaf volgende maand bijzonder klein en daar ben ik heel erg blij mee.’