Gemeente ziet af van dwangsom Sterigenics

ZOETERMEER - De gemeente Zoetermeer ziet af van de invordering van een dwangsom van 15.000 euro op het bedrijf Sterigenics, in verband met een overschrijding in 2010. Dat heeft burgemeester Jan Waaijer bekendgemaakt.
De dwangsom was opgelegd omdat het bedrijf de milieunorm zou hebben overtreden. Het ging om het uitstoten van te hoge concentraties van het kankerverwekkende ethyleenoxide in de eerste helft van 2010.
De reden voor het intrekken is dat er niet voldoende bewezen is dat Sterigenics in die periode daadwerkelijk te veel van de stof heeft uitgestoten. De gemeente heeft vorig jaar door een onafhankelijk bedrijf onderzoek laten doen naar de uitstoot van Sterigenics, maar de VROM Inspectie oordeelt nu dat dat bedrijf dat niet goed heeft gedaan. De meetmethode zou niet in orde zijn geweest.
Burgemeester Waaijer is niet bang dat Sterigenics nu met een schadeclaim komt, want de dwangsom ging alleen over de eerste helft van 2010. Over de jaren ervoor is wel te veel ethyleenoxide uitgestoten.