Onduidelijkheid over komst zoon Kadhafi

Internationaal strafhof
Internationaal strafhof
DEN HAAG - De Libische Nationale Overgangsraad ontkent dat er wordt onderhandeld met het Internationaal Strafhof in Den Haag over de overgave van één van de zoons van Muammar Kadhafi.
Dat heeft de voorzitter van de overgangsraad, Abdul-Jalil maandag gezegd tegen de Arabische nieuwszender al-Arabiya.  Een woordvoerder van het Strafhof zei maandagochtend dat er wel degelijk onderhandeld wordt over overgave van Saif al-Islam Kadhafi. Zondagavond laat werd bekend dat de tweede zoon van de Libische dictator was aangehouden. Het Internationaal Strafhof in Den Haag verdenkt hem van misdaden tegen de menselijkheid.
ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo had in de nacht van zondag op maandag al laten weten dat de arrestatie van de 39-jarige Saif al-Islam ‘erg belangrijk’ is voor het hof. Maandagochtend maakte een woordvoerder van de griffie de onderhandelingen bekend. Maar die worden nu dus weer ontkend.
De Kamer van Vooronderzoek van het ICC, die over de situatie in Libië gaat, vaardigde in juni een arrestatiebevel uit tegen Kadhafi, zijn zoon Saif al-Islam en een ander kopstuk van het bewind in Tripoli. Ze worden verdacht van moord en vervolging tijdens het brute optreden van de Libische troepen tegen de burgerbevolking.
Het ICC onderzoekt mogelijke oorlogsmisdaden in Libië op unaniem verzoek van de VN-Veiligheidsraad in New York.
Zondag namen rebellen Tripoli vrijwel geheel in. Grote mensenmassa's gingen in de nacht van zondag op maandag de straat op om de overwinning op het bewind van Kadhafi te vieren.