Zorg borstkankerpatiënten in regio scoort voldoende

REGIO - De zorg voor borstkankerpatiënten in onze regio voldoet grotendeels aan de eisen van de borstkankervereniging Nederland (BVN). Dat is in tegenstelling tot de landelijke trend.
Vrijdag werd bekend dat slechts een kleine meerderheid van de Nederlandse ziekenhuizen voldoet aan de eisen van de vereniging. De meeste ziekenhuizen in onze regio die getest zijn krijgen het keurmerk wel.
In onze regio hebben vijf ziekenhuizen het Roze Lintje niet gekregen. De reden daarvooor hoeft niet te liggen bij de kwaliteit van de zorg, maar kan ook te maken hebben met het ontbreken van gegevens bij de BVN.

Betalen voor onderzoek

Twee van de vijf ziekenhuizen die het keurmerk niet hebben ontvangen, zijn twee vestigingen van het Medisch Centrum Haaglanden (MCH). Het MCH laat in een reactie aan Omroep West weten bewust niet aan het onderzoek van de borstkankervereniging te hebben meegedaan, omdat ze daarvoor zouden moeten betalen.
De borstkankervereniging heeft de Monitor Borstkankerzorg ontwikkeld om een impuls te geven aan de verbetering van borstkankerzorg. De Monitor Borstkankerzorg laat zien hoe de zorg in ziekenhuizen is georganiseerd vanuit het perspectief van de patiënt.

Aangescherpte criteria

Door het jaarlijks aanscherpen van de criteria wil Borstkankervereniging Nederland ervoor zorgen dat ziekenhuizen hun zorg steeds beter inrichten.
Volgens deze aangescherpte criteria voldoen 63 van de 91 ziekenhuizen aan de door BVN gestelde basiseisen. In 2010 waren dat 84 ziekenhuizen.