Haags college wil minder theaters

DEN HAAG - Den Haag wil het aantal theaters in de stad terugbrengen. Volgens het Haagse college van burgemeester en wethouders is er te weinig publiek voor het huidige aantal zalen.
Dat staat in het ‘Beleidskader kunst en cultuur 2013-2016’ waarin het college beschrijft waarop het de komende jaren wil bezuinigen en waarin het investeert. Podia die subsidie willen, moeten voldoende bezoekers trekken. Wijktheaters Theater De Regentes, Theater Dakota, Culturalistheater en het Laaktheater krijgen alleen nog subsidie als zij kunnen aantonen dat zij een belangrijke functie in hun wijk hebben.
Het college vindt dat de functie van kunstencentrum Het Koorenhuis zal moeten veranderen. Het Koorenhuis moet voortaan werken als een expertisecentrum waarbij het als brug fungeert tussen culturele instellingen en scholen. Dit moet de cultuureducatie in de stad verbeteren.

Ontevredenheid over Museon

Daarnaast is het college ontevreden over het populair-wetenschappelijk museum Museon. Dat zou te veel leunen op subsidie. Daarom wil het college dat het Museon inkrimpt in personeel en collectie en dat het meer samenwerkt met andere musea.
Samenwerking is ook een voorwaarde voor het Residentie Orkest. Het orkest moet de banden aanhalen met het Koninklijk Conservatorium en met het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

NDT ontspringt de dans

Het college kiest ervoor om de moderne dans, zoals het Nederlands Dans Theater te ontzien bij de bezuinigingen. Ook de popmuziek en musea in de stad zijn prioriteiten van het Haagse college.
In totaal heeft Den Haag ruim 49 miljoen euro per jaar uitgetrokken voor kunst en cultuur in de stad. Dat is 12,8 miljoen euro minder dan voorgaande jaren. Het ‘Beleidskader kunst en cultuur’ geeft de hoofdlijnen aan van het cultuurbeleid van de komende jaren. De gemeenteraad besluit in de loop van volgend jaar definitief over de concrete invulling ervan.