Strijd om sloop De Horsten

Landgoed de Horsten
Landgoed de Horsten
WASSENAAR - De gemeente Wassenaar komt binnen vier weken met een reactie op de bezwaren van het Cuypersgenootschap om de boerderijen op De Horsten in Wassenaar niet aan te wijzen als monument.
Dat heeft wethouder Henk de Greef maandagmorgen gezegd. Hij deed dit tijdens een openbare hoorzitting op het Wassenaarse gemeentehuis over de boerderijen.
De Horsten is privé-eigendom van koningin Beatrix, die jaarlijks verlies lijdt op de exploitatie van het landgoed. De Oranjes willen met de sloop van de boerderijen de financiële exploitatie van het landgoed rond krijgen. Op de vrijgekomen plekken kunnen geïnteresseerde partijen nieuwe woningen neerzetten, die erfpachtinkomsten moeten genereren.  
 Cultuurhistorisch
Volgens het Cuypersgenootschap, een instantie die oude gebouwen wil behouden, hebben de gebouwen juist een bijzondere cultuurhistorische waarde en verdienen ze een monumentale status.
De gemeente Wassenaar nam al twee keer het besluit de boerderijen niet op de monumentenlijst te zetten, maar beide keren moest de procedure over. De gemeente liet onlangs nog een onderzoek doen door een externe consultant, die concludeerde dat de boerderijen geen bijzondere monumentale waarde hebben.

'Dit is een bureau dat binnen de monumentenwereld bekendstaat als 'men vraagt en wij draaien'', zei Leo Dubbelaar van het Cuypersgenootschap tijdens de hoorzitting. Hij kondigde aan dat zijn organisatie een contra-expertise laat uitvoeren.
Wethouder De Greef hekelde de traagheid waarmee alles gepaard gaat. 'Dat rapport van het Cuypersgenootschap had er ook een jaar geleden kunnen liggen. We zijn hier nu al een klein jaar mee bezig.'

Bij de hoorzitting was ook een vertegenwoordiger aanwezig van het Koninklijk Huis. Hij liet alleen weten dat de koninklijke familie geen voorstander is van het aanwijzen van de boerderijen tot gemeentelijke monumenten, maar wenste verder niet het woord te voeren.