KWF blij met steun na diefstal

DEN HAAG - KWF Kankerbestrijding noemt alle steunbetuigingen na de diefstal van het collectegeld hartverwarmend. Veel mensen bieden aan opnieuw geld in te zamelen.
Bij de Haagse afdeling in de Frankenstraat werd zondag ingebroken. Er werden honderden collectebussen opengebroken en leeggehaald. Ook werden er collectebussen meegenomen. De opbrengst was nog niet geteld maar vorig jaar werd er 60.000 duizend euro opgehaald. KWF verwacht dat de opbrengst ook dit jaar rond dat bedrag zou hebben gelegen.
Mogelijk waren de daders op de hoogte van het geld in de collectebussen. Het geld zou maandag vervoerd worden. Het KWF gaat bekijken of de beveiliging beter moet. Het is voor het eerst in 62 jaar dat er zoveel geld is gestolen na een collecte.
Beveiliging: deurslot en hangslot 
De collectebussen stonden achter een deur die op slot gedraaid was. Ook zat er nog een hangslot met een cijfercode op diezelfde deur. De ruimte waar de bussen stonden, grenst aan een binnenplaats. Die binnenplaats was afgesloten met een hek. Het is niet bekend of dat op slot zat.
'Lafhartige daad' 
De polite spreekt van een 'lafhartige daad' en waarschuwt ervoor dat de inbrekers mogelijk met de gestolen bussen langs de deur gaan om nog meer geld op te halen. De offciële collecte van het KWF is inmiddels afgelopen. Wanneer er toch mensen aan de deur komen met een KWF-collectebus, dan adviseert de politie om 112 te bellen.
Her en der worden nu acties opgezet om geld op te halen. Zo wil de Haagse Malika Chtatou zaterdag weer geld ophalen. KWF juicht de actie toe, maar weet niet of het mag. Collecteren is in Nederland gebonden aan strikte regels.
Goede doelen hebben een bepaalde periode waarin aan de deur gecollecteerd mag worden. Dit wordt van tevoren in een zogenoemd collecterooster per gemeente vastgelegd.