5.000 demonstranten tegen bezuinigingen op het Malieveld

DEN HAAG - Ruim 5000 mensen hebben maandag op het Malieveld in Den Haag gedemonstreerd tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet.

Zo'n dertig verschillende organisaties protesteerden van 14.00 tot 16.00 uur tegen de aangekondigde bezuinigingen. Volgens de vakbonden waren er meer dan 10.000 mensen aanwezig, de politie heeft het over ongeveer 5000 betogers.

De acties werden juist maandag gehouden omdat het de dag voor Prinsjesdag is. Met name gehandicapten en chronisch zieken zijn bang dat ze onevenredig hard worden getroffen door een opeenstapeling van maatregelen.

Boegeroep en Metropole Orkest

Vooral veel chronisch zieken, gehandicapten en medewerkers uit sociale werkplaatsen waren van de partij. Ze luisterden naar toespraken van lotgenoten die vertelden wat de bezuinigingen voor hen persoonlijk betekenen.

Er klonk veel boegeroep. Duizenden demonstranten lieten samen met het Metropole Orkest, dat ook bedreigd wordt door de bezuinigingen, een protestkreet horen.

'Het is nu aan het parlement om ons geluid op te pakken en het kabinet op andere gedachten te brengen', aldus zei FNV-bestuurder Leo Hartveld. Als dat niet gebeurt, krijgt de demonstratie op het Malieveld een vervolg.

Arrestaties

Bij de demonstratie zijn vier mensen aangehouden, drie omdat ze zich niet konden identificeren en een omdat hij weigerde weg te gaan toen een agent hem dat opdroeg.

Deel dit artikel: