GGZ Rivierduinen wil gedwongen behandeling zorgmijders

Bloemen bij De Ridderhof in Alphen
Bloemen bij De Ridderhof in Alphen
ALPHEN AAN DEN RIJN - De voormalig behandelaar van Tristan van der Vlis, GGZ Rivierduinen, wil dat de regering gedwongen behandeling van risicovolle zorgmijders mogelijk maakt.
Directeur Marjolein ten Kroode van GGZ zei dat zaterdag in het programma Nieuwsuur. Volgens Ten Kroode kan iemand nu alleen gedwongen worden opgenomen, zonder dat behandeling daarop volgt.
De GGZ-directeur noemde Tristan van der Vlis een ‘risicovolle zorgmijder’. Omdat hij zich niet liet behandelen voor zijn psychische problemen, had hij wat GGZ Rivierduinen betreft gedwongen opgenomen moeten worden.

Beschikbaarheid dossier

Ten Kroode zei verder dat het Openbaar Ministerie zich nooit direct tot de GGZ heeft gewend met het verzoek om inzage in het medisch dossier van Tristan.
Volgens haar lag het dossier verzegeld klaar en zou het ter beschikking zijn gesteld. Wel had de GGZ volgens de directeur de rechter in dat geval gevraagd te toetsen of het beroepsgeheim doorbroken mocht worden.

Onbevredigend

Officier van justitie Kitty Nooy zei eerder het 'onbevredigend' te vinden dat de instelling het dossier niet ter beschikking wilde stellen. Twee rechercheurs zijn half april namelijk naar Rivierduinen gegaan om het dossier van Van der Vlis op te vragen.
Zij kregen toen echter van een jurist te horen dat het niet vrijwillig afgegeven zou worden, aldus een woordvoerster van het OM. De rechercheurs zijn daarop weer weggegaan.

Inzage 

Binnen politie en justitie gaan stemmen op voor inzage in medische dossiers voordat een wapenvergunning wordt verstrekt. Ten Kroode kan zich in dat idee niet vinden. 'Dan worden wij onderdeel van het opsporingsapparaat', aldus de GGZ-directeur. 'Dan zijn we met zijn allen nog slechter af.'