Meerderheid Kamer is tegen fusie universiteiten

Universiteit Leiden
Universiteit Leiden
REGIO - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil niet dat de universiteiten van Delft, Leiden en Rotterdam gaan fuseren. Dit meldt het RTL Nieuws.
De universiteiten hebben de plannen nog niet uitgewerkt, maar de SP, PVV, PvdA en Groenlinks laten nu al weten tegen een mogelijke fusie te zijn.
Ook het CDA zet vraagtekens bij de plannen. De PVV laat weten dat de machtsconcentratie bij dit soort fusies te veel bij de bestuurders komt te liggen en dat heeft volgens de partij bij eerdere fusies van onderwijsinstellingen nog nooit goed uitgepakt.

'Gesprekken volop gaande'

De Universiteit Leiden laat aan Omroep West weten dat de meningen van Kamerleden met belangstelling worden gevolgd, maar dat de universiteit nog niet zo ver is dat er een plan kan worden gepresenteerd. De gesprekken tussen de drie universiteiten en hun achterbannen zijn nog gaande.
Volgens de universiteit is het daarom niet mogelijk om al vergaande uitspraken te doen over voors of tegens van de fusie of andere vormen van samenwerking. Dat is pas mogelijk als de plannen meer contouren hebben en afwegingen en argumenten daarbij duidelijk zijn. 'In die fase bevinden wij ons nog niet', aldus de woordvoerder.