Hagenaar stierf toch door politiekogel

DEN HAAG - De 34-jarige Hagenaar die donderdag door de politie werd neergeschoten op de Grote Markt, is overleden door bloedverlies veroorzaakt door een schot van een politieagent. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag dinsdag.
Uit sectie door het NFI is gebleken dat door een schot in het been van de man ter hoogte van zijn knie, een slagader is geraakt. Het bloedverlies door deze verwonding is de man fataal geworden.
De man werd neergeschoten nadat hij op de Grote Markt met een mes had staan zwaaien. De verwarde man weigerde zich over te geven, waardoor de politie zich genoodzaakt voelde om op hem te schieten.
Nadat hij was geraakt, stak hij het mes in zijn hals. Die verwonding vormt echter niet de doodsoorzaak.
De man bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De Rijksrecherche onderzoekt of de politie terecht heeft gehandeld door de man in zijn been te schieten. Dat onderzoek staat onder leiding van het OM in Den Haag.

Radio-interview

Enkele uren voor het incident zocht de man contact met een Surinaams radiostation in Amsterdam. De man vertelde de presentator dat hij ‘moe was om in angst te leven’. Hij riep het Surinaamse volk op om hem te helpen. In Den Haag zou iedereen hem haten.
In het gesprek gaf hij herhaaldelijk aan ‘helemaal kapot te zijn’ en terug te willen keren naar Suriname. Enkele uren later begaf hij zich op de Grote Markt waar hij om aandacht vroeg op de terrasjes en op gegeven moment een mes trok. Medewerkers van een horecagelegenheid belden de politie.