Politie trekt vaker wapen

DEN HAAG - De politie trekt steeds vaker een vuurwapen. Dat blijkt uit cijfers van de politie Haaglanden. Vorig jaar haalden agenten 95 keer het wapen uit de holster, in de eerste zes maanden van dit jaar gebeurde dat al 63 keer. Het aantal keren dat werd geschoten lijkt ook op te lopen.
In de maanden januari tot en met juni van dit jaar werden drie keer waarschuwingsschoten gelost door de politie, in februari, april en juni. Één keer werd gericht geschoten, daarbij kwam ook een verdachte om het leven.
Overigens is het aantal schoten sinds juni alweer verder opgelopen. In juli, augustus en september werden waarschuwingsschoten gelost door agenten. En afgelopen donderdag werd gericht geschoten op een verdachte op de Grote Markt in Den Haag. De man overleed later in het ziekenhuis door bloedverlies.

Stijging

Het totaal aantal schietincidenten dit jaar komt daarmee op acht. Dat is meer dan in 2009 en 2010, in die jaren werd zeven keer geschoten door de politie.
De cijfers van de politie Haaglanden over de periode januari - juni hebben betrekking op gewone agenten op straat. Leden van het arrestatieteam vallen daar niet onder.