'GGZ had beroepsgeheim moeten doorbreken'

ALPHEN AAN DEN RIJN - De GGZ had melding moeten maken van de psychische problemen van Tristan van der Vlis. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar de behandeling van Van der Vlis. 'Er is niet voldoende aandacht besteed aan het risico van suïcide en het risico voor derden.'
Tristan van der Vlis werd voor zijn psychische problemen behandeld door GGZ-instelling Rivierduinen in Oegstgeest. Die behandeling was in grote lijnen in orde, concludeert de IGZ. Maar Rivierduinen had melding moeten maken van de bestaande risico's, zeker omdat zijn behandelaren wisten dat Van der Vlis in het bezit wilde komen van een vuurwapen. Er komt geen tuchtprocedure tegen de psychiater van Tristan van der V. en de andere behandelaars van de instelling GGZ Rivierduinen.
Er bestaan landelijke richtlijnen voor het doorbreken van het beroepsgeheim. 'Er kunnen uitzonderingen nodig zijn, als de hulpverlener weet dat er gevaar kan ontstaan voor derden.' Die richtlijn is volgens de IGZ niet gevolgd en uit het dossier zou ook niet blijken dat er een afweging is gemaakt.

'Had beter gekund'

GGZ Rivierduinen onderschrijft het oordeel van de Inspectie. ‘De risico’s rond het aspect van wapenverlof hadden beter kunnen worden ingeschat’, laat voorzitter van de Raad van Bestuur Marjolein ten Kroode weten. 'De nu bekende feiten overziend hadden wij in 2008 actiever kunnen doorvragen. Destijds is de inschatting gemaakt dat de behandeling gebaat was met het in stand houden van de broze relatie tussen cliënt en behandelaars.'
De Inspectie voor de Gezondheidszorg benadrukt in haar rapport wel dat het schietdrama in Alphen aan den Rijn met betere hulpverlening niet voorkomen had kunnen worden. Soms is het onafwendbaar dat patiënten of andere burgers ernstige schade toebrengen. 'Een oorzakelijk verband tussen de tekortkomingen en het incident [in Alphen aan den Rijn] is niet te leggen.'

Protocol aangepast

Het protocol van Rivierduinen is inmiddels aangepast. Er zal gericht aandacht worden besteed aan de risico's van wapenbezit van patiënten. Ook wordt er gekeken naar de rol van het beroepsgeheim en wordt gewerkt aan betere dossiervorming. De IGZ zal dit steekproesgewijs gaan testen.
De landelijke richtlijn met betrekking tot het beroepsgeheim van artsenorganisatie KNMG wordt ook opnieuw bekeken. De richtlijn zou nog onvoldoende handvatten bieden voor de specifieke problemen in de geestelijke gezondheidszorg. De GGZ-sector gaat werken aan een meldcode voor hulpverleners.

Bloedbad

Het onderzoek is gedaan naar aanleiding van het bloedbad in Alphen aan den Rijn. Op zaterdag 9 april schoot Tristan van der Vlis in winkelcentrum De Ridderhof zes mensen dood en pleegde daarna zelfmoord. Ook verwondde hij zeventien mensen op zijn weg door het winkelcentrum.
Vandaag verscheen ook het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de verstrekking van wapenvergunningen.