'Steeds wordt de herinnering weer levend gemaakt'

ALPHEN AAN DEN RIJN - De garantie dat een schietdrama zoals op 9 april in Alphen aan den Rijn nooit meer ergens anders zal gebeuren, is niet te geven. Dat zegt burgemeester Bas Eenhoorn van Alphen aan den Rijn in een interview met Radio West.
Eenhoorn reageert in het gesprek op de uitkomsten van de rapporten van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die donderdag beide werden gepubliceerd. Hierin wordt onder meer geconcludeerd dat er het nodige schortte aan de wapenvergunning van schutter Tristan van der Vlis. Daarbij had de GGZ melding moeten maken van de psychische problemen die Van der Vlis had. Dit gebeurde echter niet.
Eenhoorn spreekt van een nieuwe moeilijke dag en daar blijtt het niet bij. ‘Er zullen steeds weer rapporten uitkomen over die dag, waardoor mensen weer met de gebeurtenissen geconfronteerd zullen worden. Steeds wordt de herinnering weer levend gemaakt’, zegt hij. ‘Ik leef mee met de mensen die zeggen ‘houd dit dan nooit eens op’, aan de andere kant moeten deze onderzoeken ook iets opleveren, namelijk dat zoiets als dit niet meer op deze manier kan gebeuren. We moeten leren over de wijze waarop we omgaan met wapenverloven en met mensen met psychische problemen’.
Eenhoorn hoopt dat er bij verschillende instanties lessen worden getrokken uit de stevige conclusies uit de rapporten. ‘Dit is een nieuw leermoment. Intussen begrijp ik de frustratie en de woede die er is, maar laten we vooral proberen te begrijpen dat we nu eenmaal in een maatschappij leven die nooit honderd procent veilig zal zijn.’