Instellingen

Haaglanden en Rotterdam richting Metropoolregio

Burgemeesters Van Aartsen en Aboutaleb
Burgemeesters Van Aartsen en Aboutaleb
DEN HAAG - Het stadsgewest Haaglanden en de stadsregio Rotterdam willen zo snel mogelijk opgaan in een nieuw te vormen Metropoolregio Rotterdam-Den Haag.
Dat hebben burgemeesters Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en Jozias van Aartsen van Den Haag dinsdag gezamenlijk gemeld in reactie op de brief van het kabinet over de bestuurlijke vernieuwing in de Randstad.

Betere bereikbaarheid

Voor 1 januari 2012 wil de toekomstige Metropoolregio al een plan presenteren voor verregaande samenwerking op zeven gebieden, waaronder bereikbaarheid, economie, onderwijs en ruimte. Burgemeester Van Aartsen sprak eerder al zijn blijdschap uit dat het kabinet deze samenwerking steunt.
Het is de bedoeling dat er op korte termijn één infrastructuurautoriteit komt voor de hele Metropoolregio, die ervoor moet zorgen dat alle belangrijke locaties in het gebied binnen drie kwartier bereikbaar worden. Het kabinet noemt zo'n infrastructuurautoriteit in de brief ‘het eerste motorblok van de samenwerking binnen de metropool.’

Samenwerking universiteiten

Ook gaan de beide regio's op korte termijn de internationale promotie van het gebied samenvoegen en gaan de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam intensiever samenwerken. Andere structurele voordelen van het samengaan tot één Metropoolregio zijn het vergroten van de bestuurlijke slagkracht binnen de regio en het stimuleren van de economische concurrentie van en de arbeidsmarkt in de zuidelijke Randstad, stellen Aboutaleb en Van Aartsen.
De Metropoolregio omvat in totaal 24 gemeenten in het gebied rond Rotterdam en Den Haag. In de regio wonen meer dan 2 miljoen mensen en wordt bijna 20 procent van het nationale inkomen verdiend.
Bekijk hier een geïllustreerde kaart van de aankomende Metropoolregio.