Occupy Den Haag verloopt rustig

DEN HAAG - De demonstratie van Occupy Den Haag verloopt zondagmiddag erg rustig. Een aantal betogers heeft zich verzameld op het Plein, maar Twitterraars schrijven dat er meer mensen op het terras zitten van de zon te genieten dan actie staan te voeren.

Zo’n dertig Occupy-betogers hebben zondagnacht in een tentenkamp geslapen op het Malieveld. Sympathisanten hebben hen zondagmorgen voorzien van koffie. Met ochtend-gymnastiek probeerden ze weer warm te worden na de koude nacht.

De betoging Occupy in Den Haag is zaterdagmiddag rustig verlopen. Wel besloten een paar honderd actievoerders rond 13.30 uur toch richting het Plein te lopen, hoewel ze eigenlijk op het Malieveld moesten blijven.

De politie probeerde demonstranten aanvankelijk tegen te houden, maar dit lukte niet. De politie sloot uit veiligheidsoverwegingen korte tijd de Koningstunnel en een deel van de A12 richting Den Haag af. Nadat werd afgesproken dat de betogers zich rustig zouden gedragen, mochten ze alsnog onder begeleiding van politie naar het Plein. Rond 16.00 uur gingen de meeste demonstranten terug naar het Malieveld.

In totaal voeren zo’n zevenhonderd mensen in Den Haag actie tegen het financiële systeem en de banken. Sommige demonstranten hebben tentjes opgezet op het Malieveld; ze willen daar tot maandag blijven. De demonstranten hadden van de gemeente Den Haag geen toestemming om op het Plein te demonstreren. Ook het Binnenhof en het Spuiplein waren verboden gebied.

Facebook

In navolging van Occupy Wall Street in New York en betogingen in tal van andere steden, was de beweging Occupy zaterdag sinds 12.00 uur ook in Den Haag neergestreken. Op Facebook hadden ruim 1300 mensen zich aangemeld voor de betoging op het Malieveld in Den Haag. In Amsterdam op het Beursplein werden zo’n 4000 betogers verwacht; er waren aanzienlijk minder mensen.

Burgemeester Van Aartsen hoopte vooraf dat de politie en camera-inzet eigenlijk niet nodig zijn en dat het protest vreedzaam verloopt. ‘Dat geeft anders weer een hoop gedoe en rotzooi. Ik gun deze idealisten een goede demonstratie’.

Machtige banken

De actie Occupy (‘bezet’) Wall Street begon op 17 september en spreidde zich wereldwijd uit als een olievlek. Betogers protesteren tegen de macht van banken, de inhaligheid van bedrijven en de in hun ogen falende politieke elite. Ook de Nederlandse varianten komen voort uit onvrede over het financiële systeem. De manifestaties in Den Haag en Amsterdam zijn tevens bedoeld om solidariteit te uiten met de occupybeweging.

Bekijk foto's van verslaggever René van Es

Deel dit artikel: