Brug Alphen staat op instorten

ALPHEN AAN DEN RIJN - De Koningin Julianabrug is per direct gesloten voor alle verkeer. De kans bestaat dat de brug het zal begeven. Dat laat de gemeente weten.
Volgens de gemeente is de laatste jaren regelmatig onderhoud gepleegd aan de brug. Bij een controle deze week bleek de staat van de brug slechter te zijn dan een jaar geleden. De belangrijkste draagconstructie roest op de draaipunten.
Op advies van de deskundigen heeft wethouder Kees van Velzen besloten de brug met onmiddellijke ingang te sluiten. 'De afsluiting geldt voor alle verkeer, ook voor voetgangers.' De provincie heeft een stremming opgelegd aan het scheepvaartverkeer.
Op dit moment wordt bekeken welke maatregelen nodig zijn om de brug te herstellen.

Omleidingen

Het verkeer wordt omgeleid via de Albert Schweitzerbrug of de Steekterbrug. Er zijn borden die de route aangeven. Ook wordt alles in het werk gesteld om het verkeer zo goed mogelijk te laten doorstromen.
Van Velzen: ‘Het is onvermijdelijk dat het verkeer hier hinder van gaat ondervinden. Het risico is echter te groot dat er ongelukken gaan gebeuren. Dat signaal van deskundigen kunnen en mogen wij niet negeren.’

Weer open

Er wordt in de komende dagen besloten of en wanneer de brug weer open kan. Het gaat dan om openstelling voor óf de scheepvaart óf het autoverkeer. Beide is niet mogelijk.
Voor beide scenario's zijn noodvoorzieningen nodig die enkele dagen in beslag nemen. Daarnaast wordt gewerkt aan een definitieve oplossing.