Einde aan gesteggel over kosten Alphense gevangenis

ALPHEN AAN DEN RIJN - De aannemer van het Detentiecentrum Alphen en de overheid zijn er eindelijk uit wie welk deel van de verbouwingskosten betaalt. Dat zegt de Rijksgebouwendienst.

De gevangenis in Alphen aan den Rijn is zo slecht gebouwd, dat alle gevangenen er vorig jaar uit moesten. Vanwege lekkages en andere problemen wordt er voor 15 miljoen verbouwd. Er is jaren onderhandeld over wie welk deel betaalt. Mondeling zijn er nu dus afspraken gemaakt. Als alles op papier staat, worden de exacte bedragen openbaar gemaakt.
Omroep West ontdekte begin 2009, dat er bij de bouw van het detentiecentrum veel is misgegaan. Het pand lekte en was niet brandveilig. De bouw van de gevangenis heeft 70 miljoen euro gekost.

Het pand is in 2007 in gebruik genomen. In augustus 2010 moest het weer dicht. De planning is nu, dat het in september 2012 weer opengaat. Dat heeft minister Donner vorige week gezegd tegen de Tweede Kamer.

Problemen uniek

Donner noemde de problemen met het gebouw in maart 2011 'uniek'. Hij wil alles doen wat nodig is, om 'vergelijkbare situaties in de toekomst te voorkomen'.
Het detentiecentrum aan de Eikenlaan in Alphen aan den Rijn is de grootste gevangenis van Nederland. Het is gebouwd om plaats te bieden aan ruim 1300 gevangenen. De bedoeling was dat de gevangenis ook honderden banen zou opleveren voor de Alphense regio.