Yvonne Keuls krijgt Haagse Cultuurprijs

DEN HAAG - Schrijfster Yvonne Keuls krijgt in 2012 de Haagse Cultuurprijs. De bekende schrijfster hoorde dat donderdag op een bijeenkomst ter ere van haar tachtigste verjaardag, die werd gehouden in het Letterkundig Museum in Den Haag.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 25.000 euro. Daarnaast krijgt Keuls een kunstwerk. De Haagse Cultuurprijs is bedoeld als bekroning op een Haagse cultuurcarrière. Overigens krijgt ze de prijs pas tijdens het jaarlijkse Indische festival Tong Tong Fair, eind mei op het Malieveld in Den Haag.

De Haagse Cultuurprijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die heeft bijgedragen aan het positieve imago van Den Haag als cultuurstad. De prijs bestaat uit een sculptuur en een bedrag van 25.000 euro. In 2009 kreeg zangeres Anouk de onderscheiding, twee jaar daarvoor muzikant Cesar Zuiderwijk.

Keuls werd geboren in Batavia, maar groeide op in Den Haag. Haar bekendste boeken 'Het verrotte leven van Floortje Bloem' en 'De moeder van David S.' gaan over de problemen van jongeren. Op latere leeftijd schreef ze over haar Indische achtergrond, zoals in 'Mevrouw mijn moeder', dat in 1999 bekroond werd met de Trouw publieksprijs.

Behalve romans schreef Keuls ook toneelstukken en tv-scripts. Zo bewerkte ze 'De boeken der kleine zielen' van Louis Couperus en 'De koperen tuin' van Simon Vestdijk voor televisie. Voor haar toneelstuk 'Jan Rap en zijn maat' kreeg ze in 1978 de Prijs der Kritiek van de Nederlandse theatercritici.

Deel dit artikel: