Van der Stap: 'Eindelijk schot in de zaak'

RIJSWIJK - Harry van der Stap, vader van de in 2005 dood aangetroffen Anneke van der Stap, is blij dat er eindelijk vaart komt in de zaak van zijn dochter. Woensdag staat verdachte Ronald P. voor het eerst voor de rechter.
De vader van Anneke wacht sinds 2005 op duidelijkheid, zodat hij de dood van zijn dochter een plek kan geven. Dat er nu eindelijk iemand voor de rechter komt is een stap in de goede richting, maar hoop op een snelle afwikkeling heeft Van der Stap nog niet. ‘Ik vrees dat dit een langdurige affaire gaat worden. Daar moeten we tegen kunnen.’
Voor Van der Stap wordt de rechtszaak geen makkelijk proces. ‘Je wordt er weer mee geconfronteerd, maar in ieder geval zit er eindelijk weer beweging in.’ Hij zal woensdag zelf bij de zitting aanwezig zijn, net als de broer en zus van Anneke. ‘Ik wil de eerste en laatste zitting bijwonen. Hoe het daar tussenin gaat, is afwachten.’

Regiezitting

De zitting woensdag is een zogenoemde regiezitting. Daarin wordt bepaald hoe de rechtszaak zal verlopen en bijvoorbeeld welke getuigen zullen worden gehoord. Voor de regiezitting is de hele dag uitgetrokken. Wanneer de volgende zitting dan is, moet woensdag ook duidelijk worden.
De advocaat van P. heeft ondertussen laten weten dat ook Ronald P. zelf bij de zitting aanwezig zal zijn.

Lichaam gevonden

Het lichaam van Anneke van der Stap werd in de zomer van 2005 gevonden in de bosjes langs het Jaagpad in Rijswijk. Ze werd op dat moment al elf dagen vermist. Op 11 juli werd ze voor het laatst gezien op het station van Enschede. Wat er in de tussenliggende periode is gebeurd, is nog steeds onduidelijk.
Hoe Anneke van der Stap om het leven is gekomen, is nooit vast komen te staan. Het lichaam was in verregaande staat van ontbinding, waardoor de doodsoorzaak niet kon worden vastgesteld.
Begin 2010 werd het lichaam van Anneke opgegraven in de hoop dat het Nederlands Forensisch Instituut met nieuwe technieken alsnog de doodsoorzaak zou kunnen bepalen. De uitkomsten van het onderzoek zijn nog niet bekend.

Ronald P. aangehouden

Ronald P. werd begin 2010 aangehouden in zijn cel in Nieuwegein. Hij zat op dat moment vast als verdachte in de Puttense moordzaak. Daarvoor werd hij in november 2011 in hoger beroep veroordeeld tot achttien jaar cel.
Volgens justitie zijn er verschillende aanwijzingen die P. aan de zaak-Van der Stap koppelen. Zo zou hij verschillende spullen van Anneke in zijn bezit hebben gehad. Ook zou uit rechercheonderzoek zijn gebleken dat hij heeft gechipt met de bankpas van Anneke.