Ronald P.: harde schijf van bekende gekocht

DEN HAAG - Ronald P. had de harde schijf van Anneke van der Stap gekocht van een bekende. Dat verklaarde hij woensdag voor de rechtbank in Den Haag. P. wordt verdacht van de moord op Van der Stap.
Het Openbaar Ministerie vervolgt P. voor de moord op Van der Stap, onder meer omdat hij verschillende spullen van haar in bezit zou hebben gehad. Verder zou uit het rechercheonderzoek zijn gebleken dat hij met de bankpas van Anneke heeft gechipt.
Eerder op de dag probeerde P.'s advocaat Ruud van Boom nog het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te laten verklaren. Volgens Van Boom kan justitie zijn cliënt niet vervolgen, omdat de politie P.'s kleren heeft gewassen. Sporenonderzoek is daardoor onmogelijk geworden.
De rechter heeft het verzoek voorlopig afgewezen. Hij wil de zaak eerst inhoudelijk behandelen en daarna pas oordelen of de vervolging van Ronald P. terecht is geweest. De rechtszaak kan daarom gewoon doorgaan. P. las woensdag in de rechtbank een verklaring voor.

Regiezitting

Woensdag is de regiezitting in de zaak-Van der Stap. Daarin wordt bepaald hoe het proces zal verlopen en bijvoorbeeld welke getuigen worden gehoord. De inhoudelijke behandeling volgt volgend jaar.
De vader van Anneke, Harry van der Stap, is bij de zitting aanwezig. Hij gaat ervan uit  dat het een zwaar proces zal worden, maar is blij dat er eindelijk vaart komt in de zaak van zijn dochter.

Lichaam gevonden

Het lichaam van de 22-jarige Rijswijkse werd in 2005 gevonden in de bosjes langs het Jaagpad in Rijswijk. Ze werd op dat moment al elf dagen vermist. Tot op de dag van vandaag is onduidelijk wat er met haar is gebeurd. Het lichaam was in verregaande staat van ontbinding, waardoor de doodsoorzaak nooit kon worden vastgesteld.