Nieuwe partij blijft PVV-geluid vertolken

DEN HAAG - De ex-PVV’ers Arnoud van Doorn (foto) en Marjolein van de Waal blijven met hun nieuwe partij het PVV-geluid vertolken in de gemeenteraad van Den Haag. Dat hebben zij dinsdag verteld bij de presentatie van hun partij Onafhankelijk Den Haag.
Wel willen de twee meer samenwerking zoeken met andere partijen in de raad en zeggen ze respect en fatsoenlijke omgangsvormen belangrijk te vinden.
Van Doorn en Van de Waal verlieten de PVV enkele weken geleden omdat zij de sfeer in de fractie niet goed vonden. Van Doorn had bovendien - nog altijd onduidelijke - fouten gemaakt in het budgetbeheer van de fractie.

Islamisering

Onafhankelijk Den Haag richt zich op de punten zorg, ouderen, veiligheid en Scheveningen. Over het tegengaan van de islamisering in de stad heeft de partij het niet, maar wel stelt Onafhankelijk Den Haag dat het pal staat voor verworvenheden van onze westerse maatschappij.
Dat de partij kiest voor deze PVV-achtige standpunten is logisch, zegt Van Doorn. Hij vindt dat de kiezer die op de PVV heeft gestemd hiermee recht wordt gedaan en het legitimeert dat de twee hun zetels meenemen.

Derde partij

Omdat ze hun zetel niet opgeven blijven er voor de PVV zes van de acht zetels in de Haagse raad over waardoor de partij niet langer de tweede van de stad is maar de derde.
‘Wel zijn we bescheiden en deemoedig’, zegt Van Doorn. ‘We verwachten dat het bij de volgende verkiezingen over twee jaar voor ons en Onafhankelijk Den Haag ophoudt maar dat neemt niet weg dat we gaan proberen om een achterban te mobiliseren’.

Enige lokale partij

Daarvoor richt de partij een vereniging op waarvan mensen lid kunnen worden. Hij denkt dat er interesse is voor Onafhankelijk Den Haag omdat het de enige rechtse lokale partij in de Haagse raad is.
PVV-voorman Geert Wilders heeft overigens niet gesproken met Van Doorn of Van de Waal over de problemen in de Haagse fractie. Volgens Van Doorn is er door hem geen lijmpoging ondernomen.