Den Haag pakt woningmarkt aan

DEN HAAG - Mensen die met een te hoog inkomen in een sociale huurwoning wonen kunnen in Den Haag duizenden euro’s voordeel krijgen als zij naar een koophuis verhuizen. Gemeente, woningcorporaties, makelaars en de Rabobank hebben de handen ineen geslagen om de woningmarkt in Den Haag vlot te trekken.

Voor scheefwoners is het vaak financieel niet aantrekkelijk om te verhuizen naar een koopwoning omdat hun maandelijkse lasten stijgen. Daarom blijven ze zitten waar ze zitten en houden de woningen bezet voor mensen met een laag inkomen. Bovendien komt de vastzittende woningmarkt niet in beweging door dit gebrek aan doorstroming.

Om deze mensen te verleiden toch te verhuizen zijn verschillende financiële prikkels in het leven geroepen. Zo kunnen scheefwoners bij de gemeente Den Haag aankloppen voor een verhuispremie van 5.000 euro of een koopsubsidie van 10.000 euro bij bepaalde nieuwbouwwoningen. Verder hoeven ze bij de Rabobank vier maanden geen hypotheekrente te betalen, krijgen ze bij de NVM korting op een aankoopmakelaar en stellen de Haagse woningcorporaties een wooncoach beschikbaar.

Oproep

Wethouder Norder verwacht dat duizenden mensen gebruik zullen maken van de regelingen. Vooral twijfelaars zouden over de streep getrokken kunnen worden.

Norder denkt dat het project effect zal hebben, alhoewel hij erkent dat voor het vlottrekken van de Haagse woningmarkt meer nodig is dan alleen deze lokale regelingen. Hij roept het kabinet op om snel beslissingen te nemen over bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek. De onduidelijkheid hierover zorgt voor onzekerheid bij huizenkopers waardoor de huizenmarkt op slot blijft.

De gemeente heeft drie miljoen euro uitgetrokken voor het project dat de 'Haagse Verhuisdoos' is genoemd. Het loopt tot juli volgend jaar.

Deel dit artikel: