Agente niet vervolgd voor schietpartij Grote Markt

Schietincident op de Grote Markt
Schietincident op de Grote Markt
DEN HAAG - De agente die in september een verwarde man neerschoot op de Grote Markt in Den Haag, handelde uit noodweer. Ze wordt niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) besloten. De man overleed 's avonds in het ziekenhuis.
De man zwierf op donderdag 22 september aan het begin van de avond over de Grote Markt met een mes in zijn handen. De terrassen zaten op dat moment vol. De man sloeg dreigende taal uit.
Toen de man niet reageerde op bevelen van de politie om het mes neer te leggen en ook pepperspray geen soelaas bood, schoot de agente de man gericht in zijn been. Toen de man zichzelf in de hals begon te steken schoot ze nogmaals op zijn andere been in de hoop dat hij zou stoppen zichzelf te steken.

Dreigende situatie

Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs dat er sprake was van een acute dreiging. Dat de agente heeft geschoten is daarom terecht, stelt het OM. Ook het feit dat ze nog een keer schoot om het steken van de man te stoppen was volgens het OM gerechtvaardigd.
Vanwege het agressieve gedrag en het feit dat hij een mes had, was het volgens justitie niet mogelijk om de man direct te benaderen.

Doodgebloed

De man overleed 's avonds in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Uit sectie is gebleken dat hij is overleden door massaal bloedverlies. Een slagaderlijke bloeding in de linkerknie was hiervan de belangrijkste oorzaak.
Tijdens het incident werd ook een omstander geraakt door een afgeketste politiekogel.