Van Aartsen: ‘Occupy moet weg van Malieveld’

DEN HAAG - Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag wil dat Occupy Den Haag het Mailieveld binnen twee weken verlaat. Dat schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad.

De burgemeester vindt dat de manifestatie, waar zo’n 20 man sinds half oktober demonstreren tegen de graaicultuur binnen de financiële sector, een ‘steeds permanenter karakter’ krijgt. Ook is er volgens Van Aartsen een verandering gekomen in het karakter van de demonstratie en de opstelling van de demonstranten.

Incidenten

‘Tijdens controles is gebleken dat politie en gemeente niet welkom zijn op het kampement’, schrijft Van Aartsen. ‘Zij worden belemmerd bij het houden van toezicht omdat men het Malieveld als eigen terrein beschouwt.’ Bovendien zouden er zich in toenemende mate incidenten voordoen bij het Occupy-kampement, waarbij zelfs politieoptreden noodzakelijk is geweest.

Over wat voor incidenten het gaat, wil de gemeente niets zeggen. Ook staat het evenementenseizoen voor de deur en maken organisatoren van bijvoorbeeld de City-Pier-City-loop, die in maart plaatsvindt, zich zorgen dat de aanwezigheid van de demonstranten het evenement zal dwarsbomen.

‘Wij gaan niet weg’

Occupy Den Haag is niet van plan te vertrekken. In een reactie noemde de beweging het beeld dat de Haagse burgemeester schetst ‘onjuist en tendentieus’. De beweging vindt dat Van Aartsen met zijn ultimatum het recht om op welke manier dan ook te demonstreren op onrechtmatige wijze beperkt.

Occupy monopoliseert naar eigen zeggen het Malieveld niet en politie en gemeente zijn altijd welkom. ‘De communicatie met de gemeente verloopt wel stroef’, aldus een woordvoerder van het kampement zaterdag.

Deel dit artikel: