Beloning 5.000 euro voor geroofd zilverwerk

GOUDA - Er is een beloning van vijfduizend euro uitgeloofd voor het terugbrengen van het kostbare zilver dat woensdagmorgen werd geroofd uit Museum Gouda. Daar werd de deur opgeblazen en een 17e eeuwse zilveren monstrans gestolen.

In de voordeur van het museum zit een gapend gat, ongeveer zo groot als drie deursloten. Een medewerker van het museum zegt dat de kruitdampen binnen te ruiken zijn.

Getuigen hebben na de klap twee motoren met hoge snelheid zien wegrijden. Volgens een woordvoerster van de politie zijn de dieven er met volle tassen vandoor gegaan.

Kunstwerken beschadigd

Door de klap van de explosie zijn meerdere 17e eeuwse meesterwerken in het museum erstig beschadigd. Onder meer een schilderij van Ferdinand Bol werd geraakt door rondvliegende brokstukken.

Het stuk vergulde zilver uit 1662 dat is gestolen, had het museum in bruikleen van de parochie van Padua in Italië. De waarde van het zilverwerk wordt geschat op tienduizenden euro's.

Het museum was woensdag gewoon open. Alleen bleef de afdeling waar de diefstal is gepleegd gesloten. Daar werd onderzoek gedaan.

Gerichte actie

De directeur van het museum denkt aan een gerichte actie. Om het zilverwerk mee te nemen, moesten de dieven een stuk door het museum lopen. De vitrine is ingeslagen met een bijl of hamer.

Momenteel is in de kunstinstelling de tentoonstelling Schetsen van Schoonheid, met de 16e-eeuwse ontwerptekeningen voor de befaamde Goudse Glazen, de gebrandschilderde ramen van de Sint-Janskerk. Volgens de politie zijn de inbrekers daar niet aan geweest.

Deel dit artikel: