Instellingen

Maker Wilders-pop opnieuw vrijgesproken

Politie bij de Geert Wilders-pop
Politie bij de Geert Wilders-pop

DEN HAAG - De man die de omstreden Wilders-pop heeft gemaakt tijdens zijn studie aan de Kunstacademie in Den Haag, is vrijdag in hoger beroep opnieuw vrijgesproken.

In 2009 hing hij een levensgrote pop met een vuilniszak over het hoofd aan een strop in een boom. Ook pinde hij een foto van politicus met een mes vast op de pop. De pop was verder besmeurd met een rode substantie dat bloed zou moeten voorstellen. Voor zijn werk kreeg hij destijds van zijn docent een voldoende, maar Geert Wilders klaagde hem aan wegens doodsbedreiging.

Op 8 september 2009 hing de toen 22-jarige Yaïr C. de levensgrote pop op vlakbij het Centraal Station in Den Haag. Het lugubere kunstwerk werd direct opgemerkt door de politie, die het omliggende gebied met linten afsloot en de pop weghaalde.

Van geen kwaad bewust

Volgens de vertrouwensman van Yaïr C., Jeffrey Bloem, was de kunstenaar zich toen van geen kwaad bewust. Toch deed de PVV-voorman aangifte van bedreiging, waarop het Openbaar Ministerie besloot de man voor de rechtbank te dagen.

Met de eerdere vrijspraak was het OM het niet eens, en besloot in hoger beroep te gaan.