Mauritshuis dicht voor verbouwing

DEN HAAG - Het Mauritshuis in Den Haag gaat maandag 2 jaar dicht voor een ingrijpende verbouwing en uitbreiding. Zondag was de laatste dag dat het museum nog geopend is voor het publiek, voordat de renovatie begint.

Ruim honderd stukken van de collectie van het Mauritshuis krijgen tijdens de verbouwing onderdak in een aparte vleugel van het Gemeentemuseum Den Haag. Daaronder zijn meesterwerken als Vermeers Gezicht op Delft en De anatomische les van Rembrandt. De schilderijen zijn vanaf 28 april in het Gemeentemuseum te zien.

Ook maken enkele schilderijen een tournee langs musea in Japan en de Verenigde Staten en worden werken uitgeleend aan musea in Nederland en België. Zo gaan Amsterdamse portretten tijdelijk naar het Amsterdam Museum en stukken rond het Huis van Oranje naar Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Het Mauritshuis, naast het Haagse Binnenhof, krijgt een ondergrondse foyer die het 17e-eeuwse stadspaleis verbindt met het nabijgelegen gebouw Plein 26, waarmee de oppervlakte van het museum wordt vergroot. De totale kosten van de renovatiewerkzaamheden worden geraamd op 22 miljoen euro. Het is de bedoeling dat het museum medio 2014 weer opengaat.

Deel dit artikel: